Gyakori kérdések

 

Elhelyezés, elrendezés

A kémény elhelyezkedése nagymértékben behatárolja a burkolat elhelyezhetőségének lehetőségeit. A kandallóburkolat kerülhet sík falra közvetlenül a kémény elé, de a mértani középtől 30-40 cm elhúzás belefér. Amennyiben a kémény kiugrik a fal síkjából és a burkolatot mindenképpen a kiszögellés elé szimmetrikusan akarjuk elhelyezni, a kandalló annyival lesz mélyebb ahány centiméter a kéménykiugrás. Helytakarékosabb megoldás lehet, ha a tűztér a kéménykiugrás valamelyik oldalára kerül, a burkolat pedig ráfut a kéményre. Ezekben az esetekben mindig az adott helytől függ, hogy melyik a legmegfelelőbb elrendezés. A kandalló sarokban való elhelyezése két féle módon történhet; vannak az úgynevezett sarokra terített, valamint a sarokba tolt verziók. Bármelyik sík falra épített burkolat betehető sarokba és bármelyik sarokkandalló épülhet sík falra.
A kandalló épülhet akár két szoba közé, vagy egy térbeállított kémény köré is.

 

Kémény

Természetesen fatüzelésű kandallónál a megfelelő kémény a legfontosabb követelmény, ez még hazánkban sokszor okoz gondot. Például a 14 x 14-es keresztmetszet, ami eléggé behatárolja a lehetőségeket, de ilyen kéménybe is van megfelelő tűztérbetét. Az ideális kéményméret minimum 20 x 20 cm vagy átmérő 200 mm, de a legnagyobb tűzterekhez már 250 mm szükséges.
A tisztítónyílás nem kerülhet arra az oldalra, ahová a kandalló, a vakolt téglakéményeket nem kell külön béléscsővel ellátni.
Gáztűztereknél –attól függően, hogy nyílt vagy zárt rendszerűről beszélünk- egy minimum 100 cm átmérőjű cső szükséges.
Azt tanácsoljuk, hogy még a ház vagy a lakás építése előtt látogassanak el hozzánk, azért hogy elkerülhessük az esetlegesen rosszul elhelyezett, illetve nem megfelelő kéményeket.

 

Tüzelőanyag

Fűtésre száraz keményfát használjunk, hiszen fűtőértéke magasabb a szárazfáénál például gyertyán, bükk, tölgy,  stb. Tűztértől függően a kandallóba 30-60 cm hosszú hasábokat tehetünk. A fán kívül bármilyen más tüzelőanyag használata tilos.

 

Burkolatok

Burkolataink formai megjelenésük szerint három csoportba sorolhatók: modern, rusztikus és klasszikus stílusban épült kandallók, így mindenki saját ízlésével illetve a lakás berendezésével harmonizáló formát választhat.

  • Modern burkolatok
  • Rusztikus burkolatok
  • Klasszikus burkolatok

 

Tűzterek

A kandallóburkolatokba fatüzelésű, pellet és elektromos tűzterek egyaránt beépíthetők.

 

Fatüzelésű tűzterek

A  TechniCal és a Seguin tűzterek gyártásuk során több ellenőrzésen mennek keresztül és ez által gyakorlatilag nullára, csökkentik az anyaghiba miatt előforduló repedéseket, ezért is vállal a gyártó egyedülálló módon 7 év garanciát az öntvényházra. Itt fontos megemlíteni, a tűzterek nagy hőleadó felületét, ami által a megadott teljesítményadatok ventillátoros levegőáramoltatás nélkül is elérhetők.

A tűztereknél, mint minden komoly forgalmazó feltüntetjük a normál és a maximális teljesítményt, ezt azért fontos megemlíteni, mert bizonyos termékeknél csak a maximális teljesítményt közlik és normál teljesítményt nem. A maximális teljesítmény az, amely terhelést a tűztér hosszabb ideig károsodás nélkül elvisel viszont itt a hatásfok már lényegesen rosszabb, mint normál terhelésnél, tehát a zárt tűzterekre jellemző kb. 75-80%-os hatásfok helyett csak 40-50%. A terhelésnél ezért a normál teljesítménnyel érdemes számolni, mert ha egy kisebb teljesítményű tűztérrel kényszerülünk kifűteni nagyobb légteret csak 50-60%-kal több fa eltüzelése mellet tudjuk megtenni, ami igen pazarló és ez által környezetszennyező is.
Fatüzelésű tűztereink teljesítményükben, formai megjelenésükben illetve opcióikban térnek el egymástól. A legkisebb teljesítményű tűzterünk 12 kW, ami átlagos belmagasság mellett egy 60 m2 alapterületű helyiséget tud kifűteni. Formájukat tekintve sík, prizmás és ívelt üvegűek lehetnek. Az egyes tűzterekhez választható opciók közé tartozik például a feltolható ajtó vagy a konvekciós burkolat, amely segítségével még két másik helyiségbe elvezethetjük a meleg levegőt.

 

 

Vízteres tűzterek

Az gulyás Kandalló vízteres kandallói alkalmasak a ház fűtésére és különböző célokra hasznosítható használati melegvíz előállítására. A vízteres kandalló ellátja a fűtésrendszert, felhasználva a meglévő csőhálózatot és a radiátorokat.
Ezek modern, fatüzelésű környezetbarát vízteres kandallók, melyek helyettesíthetik vagy kiegészíthetik a hagyományos gázkazánt, lehetőséget teremtve egy, akár 40%-osenergiamegtakarításra is.


 

Pelletes tűzterek

Az Gulyás Kandalló pellettüzelésű tűztérbetétei és kályhái a környezet igényei szerint készülnek: fűtőanyag szempontjából csekély hatással vannak a környezetre, mégis rendkívül magas teljesítményt (91%) garantálnak, hogy a ház minden szegletében meleg legyen. Éppúgy alkalmasak a hagyományos, radiátoros fűtési rendszerek, mint a modern felületfűtés ellátására; a vízteres készülékek rendszerbe köthetők napelemekkel, víztartállyal (pufferbe építettel is), előállíthatnak használati meleg vizet fürdőszobai és konyhai használatra.

A pellet fűtés korszerű, gazdaságos, biztonságos és kényelmes (automata)!

 

 

Elektromos tűzterek

Kémény hiányában sem kell lemondanunk a kandallóról, hiszen bármilyen burkolatba elektromos tűztér is beépíthető. Ezeknek a tűztereknek 2 kW a teljesítményük.

  

Ajánlatkérés:

06-20/9444-820


Partnereink

Ampron

Bioszauna

Tondach kerámia tetőcserepek kereskedelme
Tondach kerámia tetőcserepek kereskedelme

Az elektromos árnyékolók szakértője.